Блог

Ето че отново настъпва един вълшебен период от годината – дните преди Коледните и новогодишни празници! Отново се завъртаме на шарената въртележка от училищни и офисни тържества, предколедно пазаруване, джинджифилови човечета и гирлянди.
 
Аз също искам да добавя малко радост към този куп празничност! Затова обявявам нашата...
 
КОЛЕДНА ТОМБОЛА "БЪЛГАРСКИ ДЕЦА ИГРАЯТ БЪЛГАРСКИ ХОРЦА!”
 
Томболата е вдъхновена от книжката ми “Мая и концертът на талантите”, в която едно българско момиченце в Чикаго повежда приятелите си, за да участват в училищния концерт с българското хоро Шопска копаница.

В навечерието на новата година, по стар български обичай, в много семейства кипи радостна суетня около направата на сурвачките. С тях, сутринта на 1-ви януари, децата ще пожелаят на семействата си здраве, радости и успехи през новата година. От тази статия научаваме повече за българския обичай “Сурваки”, както и за това с какво да украсим сурвачката си.

Бъдни вечер е един от най-обичаните и най-уютни семейни празници. Хората от близо и далеч се връщат при семействата си, за да празнуват Рождество Христово и да си пожелаят всичко най-хубаво за идната година. На Бъдни вечер изпълняваме ритуали и традиции, които се спазват в българските семейства от векове. В тази статия изброяваме някои от тези ритуали и тяхното значение.

Това е ситуация, добре позната на българските родители в чужбина – ние говорим на детето си на български, но то предпочита да отговаря на друг език. Обикновено това е езикът на средата, който детето чува и попива от детската градина, училището, телевизията.

Любовта към майчиния език и семейните традиции се кове от най-ранно детство. Тази любов остава у детето през целия живот и е основата, на която се крепят неговата идентичност и ценности. Колкото по-здрава е тази основа, толкова по-лесно е за детето да откривателства, да общува, да бъде лидер.

Както винаги, новата учебна година пристига някак внезапно, отупва ни от последните прашинки на летния унес и ни поставя лице в лице с горчиво-сладката истина, че децата ни са пораснали с още една година.

Като български родители в чужбина, наша съдба е да гледаме как децата ни израстват говорейки не само български език, но и езика на средата, която ги заобикаля. Наблюдаваме ги с нескрита гордост как учат едновременно два или повече езика и как общуват и създават приятелства с деца от различни култури. Но, наред с гордостта, понякога чувстваме и безпокойство.

Помните ли екскурзиите из България от нашето детство, които ни отвеждаха до красиви местности и китни градчета, сгушени в прегръдката на природата? Сега е наш ред да помогнем на децата си да открият красотата на България!

Страница 1 от 3

Бюлетин

 

Надникнете в нашата нова книжка

 

front cover Bg for website small size

logo thin white 1

Споделяме духа на България с българските деца по света.

©2017 Детство мое

Уеб агенция "Кая Про" ООД, София