Блог

В навечерието на новата година, по стар български обичай, в много семейства кипи радостна суетня около направата на сурвачките. С тях, сутринта на 1-ви януари, децата ще пожелаят на семействата си здраве, радости и успехи през новата година. От тази статия научаваме повече за българския обичай “Сурваки”, както и за това с какво да украсим сурвачката си.

Бъдни вечер е един от най-обичаните и най-уютни семейни празници. Хората от близо и далеч се връщат при семействата си, за да празнуват Рождество Христово и да си пожелаят всичко най-хубаво за идната година. На Бъдни вечер изпълняваме ритуали и традиции, които се спазват в българските семейства от векове. В тази статия изброяваме някои от тези ритуали и тяхното значение.

Това е ситуация, добре позната на българските родители в чужбина – ние говорим на детето си на български, но то предпочита да отговаря на друг език. Обикновено това е езикът на средата, който детето чува и попива от детската градина, училището, телевизията.

Любовта към майчиния език и семейните традиции се кове от най-ранно детство. Тази любов остава у детето през целия живот и е основата, на която се крепят неговата идентичност и ценности. Колкото по-здрава е тази основа, толкова по-лесно е за детето да откривателства, да общува, да бъде лидер.

Както винаги, новата учебна година пристига някак внезапно, отупва ни от последните прашинки на летния унес и ни поставя лице в лице с горчиво-сладката истина, че децата ни са пораснали с още една година.

Като български родители в чужбина, наша съдба е да гледаме как децата ни израстват говорейки не само български език, но и езика на средата, която ги заобикаля. Наблюдаваме ги с нескрита гордост как учат едновременно два или повече езика и как общуват и създават приятелства с деца от различни култури. Но, наред с гордостта, понякога чувстваме и безпокойство.

Помните ли екскурзиите из България от нашето детство, които ни отвеждаха до красиви местности и китни градчета, сгушени в прегръдката на природата? Сега е наш ред да помогнем на децата си да открият красотата на България!

Кое дете не обича да пътува назад във времето? Кой малчуган не се увлича от истории за яростни битки, храбри воини и могъщи владетели? Тук, в България, тези завладяващи истории не са измислица, а са част от историята на страната.

Страница 1 от 3

Бюлетин

 

Надникнете в нашата нова книжка

 

front cover Bg for website small size

logo thin white 1

Споделяме духа на България с българските деца по света.

©2017 Детство мое

Уеб агенция "Кая Про" ООД, София